27 d’agost del 2011

Llimonada de llima amb pinya


Les xiques de Memòries d'una cuinera ens han posat un repte que d'entrada sembla molt fàcil, però que ben mirat no ho és tant. Ens proposen de fer llimonada, una gran idea per a fer-nos passar aquestes calors de final d'agost. Però què voleu? Si això es fa amb aigua, llimona i sucre!!! i prou.

En el fons però, elles ja saben que les entusiastes seguidores i seguidors dels reptes que ens proposen intentarem cremar-nos les celles per a trobar una llimonada igual que sempre però diferent. Així és com, després de pensar-hi més del que pugui semblar, decidim afegir una pinya, que tombava per la nevera feia dies, a la llimonada de llimona i llima que proposem.                                                    

 INGREDIENTS:

- 100 g de suc de llimona
- 100 g de suc de llima
- 400 g d'aigua fresca
- 500 g de polpa de pinya natural
- 200 g de sucre






Es fa el suc de llimona i de llima, es tritura ben fi la polpa de pinya amb una part de l'aigua i es cola, es barreja tot juntament amb el sucre. Es posa a la nevera i se serveix ben fresca. Les proporcions dels ingredients es poden anar variant en funció del gust de cadascú.


Això és tot, una recepta ben senzilla i que accepta variacions, si voleu podeu substituir la pinya per meló.




15 d’agost del 2011

Préssecs amb menta



Avui és dia 15 i no podem faltar a la cita. La Recepta del 15, una iniciativa promoguda pels blogs Els fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta, ens proposa fer alguna recepta amb préssecs.

L'agost és un bon temps per parlar de préssecs, és l'època del préssec groc o de vinya, de carn ferma i molt aromàtic. El més apte per a fer tot tipus de preparacions, des de fer-los farcits de carn a fer-ne un gelat o un pastís.



Ens hem decidit a fer unes postres molt fàcils i refrescants, d'aquelles que venen de gust a qualsevol hora del dia. Només hi ha la feina de fer les boletes de préssec que poden ser substituïdes pel préssec tallat a quadradets o a bastonets (ben mirat les boletes semblen cigronets).

INGREDIENTS:

- 6 préssecs de vinya
- 1 litre d'aigua
- 150 g de sucre
- gotes de suc de llimona
- un bon ram de menta
- colorant verd (opcional)

Es barreja el sucre amb l'aigua i les gotes de suc de llimona i es posa al foc fins que el sucre es dissolt. Fora del foc, s'hi posa la menta i es deixa infusionar 20 minuts, es cola i es posa a la nevera (si es vol es pot posar una mica de colorant verd).  Es talla el préssec en boletes o com vulguem i es posa dins l'almívar de menta. Se serveix ben fresquet.


Aquesta recepta la dediquem a la Pura, la sogra de la Mercè i molt bona persona, que ens va deixar ahir, i a qui li agradava molt collir un brotet de menta sempre que anava a ca la Mercè i posar-se'l a la solapa. Segur que aquest postre tant refrescant li hauria agradat molt.




9 d’agost del 2011

Cóc de nabius i taronja


Mai hem perdut el costum de tenir alguna cosa de menjar per poder oferir per si de cas a mitja tarda se't presenta una visita. Potser perquè a casa de petits sempre ho vam veure així o perquè quan volíem encetar alguna capsa de galetes sempre sentíem la mateixa cançoneta: "...no les encetis que són per si ve algú..." Això ens ha marcat i sempre tenim el costum de tenir alguna coseta de berenar per servir al convidat inesperat de mitja tarda.

La recepta d'avui és una de les elaboracions apropiades per aquests casos. Ens agrada fer cócs, tot i que aquest no respon al patró exacte del cóc tradicional perquè no porta oli d'oliva. Gairebé sempre en tenim algun tombant per la cuina ja sigui per les visites o pels de casa. És un bon esmorzar i un bon berenar.



Teníem la necessitat d'utilitzar uns nabius boníssims, regal que la Dolors de mel Flavià, apicultora i amiga de la Mercè, li havia portat d'una fira de productes de la terra. Remenant per aquest llibre vam trobar la recepta. El fet que el motlle s'unti amb mantega i s'espolsi amb sucre li dóna un lleuger toc de crec-crec molt bo.

INGREDIENTS
- 150 g de nabius assecats 
- 3 ous 
- 1 iogurt 
- 100 cc de nata líquida 
- 150 g de sucre (més 10 g més pel motlle) 
- 200 g de farina 
- 50 g de farina d’ametlla crua 
- 1 sobret de llevadurina (Royal) 
- 15 g de mantega per untar el motlle 
- la ratlladura d’una taronja

S’escalfa el forn a 180º. S’unta un motlle allargat amb mantega i s’espolsa amb sucre, es reserva a la nevera fins el moment d’omplir-lo. Es barregen els ous amb el sucre fins que quedi cremós i s’hi incorpora el iogurt i la crema de llet. S’hi afegeixen 180 g de farina, la farina d’ametlla, la llevadurina i la ratlladura de taronja. Es posen els nabius dins d’un colador i s’hi posen els 20 g de farina que faltaven. S’incorpora aquesta barreja amb suavitat a la pasta anterior. S’aboca dins el motlle i s’enforna uns 40 minuts o fins que veiem que en punxar-li una agulla llarga surt neta.



Tenir un cóc al rebost és un bon recurs per a qualsevol ocasió.