30 de maig del 2011

CULÉ FINS AL MOLL DE L'OS. Pastís del Barça





































... SER DEL BARÇA ÉS EL MILLOR QUE HI HA!

Aquesta entrada l'hauríem d'haver publicat just quan l'àrbit va xiular l'acabament del partit de la final de la Champions entre el Barça i el Manchester United, dissabte passat. Però com que l'eufòria encara ens dura i el que ens durarà, ho fem avui.

D'altra banda, per la final de la Copa del Rei d'enguany teníem preparada una publicació d'una mona blaugrana si guanyava el Barça. Tot i així també la vam publicar, però sense tanta alegria com avui, i per si de cas, hem volgut fer aquest pastís després de fer-se palesa l'extraordinària victòria del Barça, no fos cas que avançar els esdeveniments ens portés mala sort.

Com que alguns companys de feina van anar a Wembley, avui ens ha vingut de gust portar aquest pastís a l'oficina per acabar de gaudir plegats la celebració. De primer, volíem portar algun pastís dels que fem habitualment per sortir del pas, com el cóc tradicional, però a mesura que hi anàvem pensant, ahir al vespre sens va acudir fer un pastís amb els colors blaugrana, que són els colors de moda a Europa.

Així que ens hem inspirat en un pastís de procedència americana, el rainbow cake, però enlloc de fer els colors de l'Arc de Sant Martí, hem intentat fer el blau i el grana per a la massa i una cremeta de formatge de color groc per a la cobertura.

La recepta l'hem tret del blog El Rincón de Bea però enlloc de nata l'hem cobert d'una crema de formatge, a la qual hem afegit una mica de colorant groc, i que també trobareu en aquest enllaç.





D'entrada, us pot semblar poc atractiu menjar-vos-el, però us ben assegurem que està d'allò més bo, animeu-vos a fer-lo i compartiu-lo amb tota la culerada que conegueu!!!

VISCA EL BARÇA!!!




25 de maig del 2011

Fred-calent de magret d'ànec amb la pell cruixent i gelat de taronja. La Riera (capítol 9 i final)


Amb aquesta recepta arribem al final del nostre culebrot particular. Aquesta és l’última del menú gourmet publicat al llibre de la sèrie de TV3 La Riera.

Hem de dir que algunes d’aquestes receptes, d’entrada, no ens captivaven. De vegades les explicacions no acaben de ser prou entenedores i algun ingredient que apareix a la foto del llibre no es correspon amb la llista d’ingredients de la recepta. Nosaltres ho hem intentat fer tan bé com hem sabut, respectant les indicacions del llibre tot i que hem fet alguna adaptació perquè la recepta resultés més entenedora.


Avui us presentem un ànec a la taronja en versió moderna. Es tracta d’un magret combinat amb taronja natural i gelat de taronja, que pot ser comprat o casolà, que és com l’hem fet nosaltres. És un plat sense complicacions, l’única la trobem a l’hora de servir-lo ja que els talls de magret es van refredant i si els escalfem massa es recouen.

INGREDIENTS: (4-5 persones)
 
- 2 magrets d'ànec
- 100 cc de vinagre de Mòdena
- 2 taronges
- 100 cc de suc de taronja
- 25 g de mantega
- 10 g de sucre
- sal i pebre, sal Maldon
- branques de cebollí per guarnir
- gelat de taronja (pot ser comprat)

Es pelen les taronges a sang, és a dir, escapçant-les per dalt i per baix i pelant-les tallant la pell de dalt a baix sense deixar gens de la pell del grill. Després se'n fan grillons nets, sense pell. Es reserven.
Es poleix bé el magret. Es marca la pell fent uns talls al biaix, separats 1 cm entre ells. Els talls no han d'arribar a la carn. S'escalfa una paella o planxa i s'hi posa el magret per la part del greix durant 5 minuts, fins que deixi anar el greix i la pell s'hagi enrosit. Es gira i es cou 2 minuts per l'altre costat, que ha d'estar salat i empebrat. Es fa el mateix per tots els costats. Es treu del foc i es talla en el sentit contrari dels talls que havíem marcat. Es retira la pell, es talla a tiretes i es fan cruixents en una paella o al forn.

Es barreja el sucre i el vinagre i se'n fa una reducció. S'hi afegeix el suc de taronja i es torna a fer reduir. Quan està s'hi posa la mantega i es remena fins que la salsa quedi vellutada.
En un plat es posen quatre talls de magret d'uns 2 cm i entremig s'hi intercalen grills de taronja. S'hi tira un cordó de la reducció del suc i pel damunt s'hi escampen els cruixents de la pell. Es fa una bola de gelat i es posa al damunt. S'hi escampa el cebollí trinxadet i sal Maldon.



Doncs bé, fins aquí la novel·la del menú gourmet de La Riera. Ha estat divertit anar publicant setmana rere setmana una recepta segons l’ordre establert en el llibre, tot i que, de vegades ens ha condicionat el poder participar en alguna crida gastroblocaire. I a veure si finalment aconseguim una estrella Michelin, encara que només sigui virtual i ens criden els de la tele per anar a fer algun sofregidet.

Esperem que us hagi agradat i que, com nosaltres, us ho hagueu passat bé.

Per a veure tota la sèrie completa cliqueu els capítols primer, segon, tercer, quart, cinquè, sisè, setè i vuitè.



18 de maig del 2011

Llom de xai amb pesto de ruca i aire de formatge de cabra. La Riera (capítol 8)


Avui encetem les receptes amb carn del menú gourmet de La Riera. La nostra sèrie particular de receptes està tocant la recta final. No es pot dir que arribem a cap desenllaç perquè en cap moment s'ha produït cap intriga argumental com passa en tot culebrot televisiu, per tant serà un final tranquil, sense cap daltabaix ni cap escena inesperada. Només una bona recepta per a cuinar-la quan ens vingui de gust.

La d'avui potser és un tipus de preparació que pensem que no s'acostuma a fer gaire per les cases. Un llom de xai, és a dir, la carn que hi ha a les costelletes de la ronyonada, aquelles que no tenen barnilla, només tenen l'os de l'espinada de la bèstia, que heu de demanar al vostre carnisser/a que us el tregui.


NGREDIENTS: (per a 4 persones)

- 2 lloms de xai
- fons de xai: els ossos i algun retall de xai, 1 ceba grossa, 2 pastanagues, 4 alls, oli.
- pesto de ruca: un grapat de ruca, oli, 50 g de parmesà i 30 g de pinyons, 1/2 all
- aire de formatge: 100 cc de llet de cabra, 1 dit de formatge de cabra cremós, 2 g de lecitina de soja.
- acompanyament: patates bullides amb pell, cebetes confitades (1/2 kg de cebetes, 50 g de mantega, 100 g de sucre, 100 cc de vi de Porto o Madeira o vinagre balsàmic).


Fons de xai: es posen els ossos i els retalls en una llauna de forn amb oli i les hortalisses tallades, s'enforna a temperatura alta fins que està una mica torrat. Es treu i es posa tot dins d'una olla amb aigua i es fa bullir 1 hora. S'escorre i es redueix fins que agafa cos.

Pesto: es posen els ingredients al pot de la batedora i es trituren. Es reserva.

Llom: es lliga per tal que quedi bona forma, tipus tall rodó. Es marca a foc fort amb una mica d'oli i es cou al forn a 220º durant 10 minuts. Es deixa refredar, es deslliga i se'n fan talls de 2 cm i mig.

Aire de formatge: es bull la llet, fora del foc s'hi barreja el formatge i la lecitina i s'emulsiona tot amb el túrmix a velocitat mitja.

Acompanyament: es fan les patates a talls i es passen per una paella amb oli fins que quedin una mica torradetes. Les cebetes s'escalden 10 minuts i es pelen. Es fon la mantega en un cassó i s'hi enrosseixen les cebes, s'hi afegeix el sucre i es deixa caramelitzar una mica, s'hi aboca el vi o vinagre i s'hi fa fer un bull. Es cobreixen d'aigua, s'hi deixen fins que el líquid s'hagi consumit i les cebes siguin toves i lluentes.

Si voleu recuperar els capítols emesos les darreres setmanes, premeu primer, segon, tercer, quart, cinquè, sisè i setè.


11 de maig del 2011

Verat amb escabetx suau. La Riera (capítol 7)


Aquesta sèrie de receptes televisives ja està encarant la seva recta final. La recepta d'avui és l'última pel que fa a segons plats de peix del menú gourmet de La Riera. Properament vindran les carns.

Francament, un escabetx és molt bo i molt agraït de fer i de tenir a la nevera, et soluciona el sopar acompanyat d'una amanida, per exemple. Ara bé, considerar-lo com a part d'un menú gourmet, doncs tot són gustos, i ja se sap que la tele és la tele, tot i que reiterem que és boníssim i molt saludable.

INGREDIENTS (per a 4-5 racions)

- 800 g de verat
- 3 cebes
- 2 alls
- 1 fulla de llorer
- 1 culleradeta rasa de pebre vermell dolç
- 1 branca de julivert
- 100 ml de vinagre tradicional
- 100 ml d'oli
- 200 ml d'aigua
- sal

Es treu l'espina del verat i se'n fan dos filets, si són grossos els tallem esbiaixats en dos trossos cadascun. Es van posant dins d'una cassola, a sobre es posa una capa de ceba tallada en juliana, all i julivert trinxats, sal i pebre vermell, un altra capa de filets de verat i una altra de ceba, all, julivert, pebre vermell i sal. Es cobreix amb l'oli, el vinagre i l'aigua i es fa bullir lentament uns 20 minuts. Es treu del foc i es deixa refredar. S'ha de menjar fred.

Aquest escabetx no porta gens de feina, no s'ha de fregir el peix abans ni res, tot en cru. Si a més, tenim en compte que el preu del verat no s'enfila gaire ens trobem davant d'un plat rodó en tots els sentits.


Si us heu perdut els anteriors capítols, els podeu veure prement primer, segon, tercer, quart, cinquè i sisè.




4 de maig del 2011

Filets de roger amb mosaic de samfaina. La Riera (capítol 6)


Aquesta és la segona recepta de peix del menú gourmet de La Riera. L'ingredient principal són uns molls, altrament dit rogers, ben fresquets i pescats a Cambrils (els de la foto). Aquesta recepta està bé perquè un bon mollet sempre és bo i gairebé no li fa falta gaire cosa més, però com volem ser fidels al menú gourmet publicat al llibre de la Riera doncs l'hem fet tal com s'indica en el llibre.


INGREDIENTS: (per a 4 persones)


- 8 molls mitjanets
- Per la samfaineta: 1/2 albergínia, 1/2 carabassó, 1/2 pebrot vermell i verd, oli i sal.
- Pel cruixent: formatge emmental ratllat, julivert, all, pebre vermell, pa ratllat.
- Olivada i germinats pel guarniment.


Molls: es netegen i se'n fan dos filets de cadascun. Se salen, es posen entre dos papers de forn per tal que al marcar-los dins d'una paella amb una mica d'oli no els marxi la pell. Es reserven.
Samfaina: es fa una samfaina al dente amb tots els ingredients tallats a quadradets ben menuts. Es reserva.
Cruixent: es trinxa l'all i el julivert, s'hi afegeix el pebre vermell, el pa i el formatge ratllats. Es remena tot afegint-hi unes gotes d'aigua, s'agafen cullerades d'aquesta pasta i es posen damunt d'un paper de forn i s'enforna a 160º uns minuts fins que quedi com una galeta.


Muntatge: es col·loquen els filets dels molls en un plat i es mig cobreixen amb la samfaineta, s'hi posen els cruixents per entremig i es guarneix amb els germinats i olivada barrejada amb una mica d'oli.



Els capítols anteriors els podeu veure prement primer, segon, tercer, quartcinquè.